تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۵ نظر
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

ورود پر قدرت آمریکا به صنعت غذای ایران/ رواج پدیده «لقمه خوری» در خیابان‌های تهران/ وعده‌های غذایی نصف شدند

شاید تسریع سرعت زندگی در برخی از کشور‌های اروپایی آن‌ها را به مصرف غذاهای لقمه ای به عنوان وعده غذایی سوق داده باشد، اما دلیل افزایش تمایل مردم در ایران در اقشار مختلف برای خرید ساندویچ‌های کوچک و خرید مواد غذایی از برند‌های معروفی که طی چند سال اخیر سر برآورده‌اند، چیست؟

رواج پدیده «لقمه خوری» در خیابان‌های تهران

اقتصاد ۲۴- بالا بودن سرعت تحولات اقتصادی و شکل‌گیری پدیده‌های جدید در بازارها، در قرن بیست و یکم تنها به ایران محصور نشده و در تمامی کشور‌ها به وضوح قابل مشاهده است. این تغییرات، سبک‌های زندگی افراد را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ برخی از آن‌ها زودگذر و تعدادی دیگر ماندگارترند. اما نکته قابل توجه، میزان پذیرش مردم در کشور‌های مختلف با فرهنگ و آداب و رسوم متفاوت است.

ایران به عنوان کشوری با تاریخ و فرهنگی غنی، همواره طی چند سال اخیر با وجود تشدید مشکلات اقتصادی، یکی از جوامعی بوده که ترند‌های روز جهانی در امور مختلف را پذیرفته و افراد تلاش کرده‌اند تا بخشی از خلق‌وخوی خود را با آن وفق دهند. یکی از این تغییرات که در ایران شاهد گسترش شکل‌گیری و پذیرش آن هستیم، بحث صنعت مواد غذایی است.

به گزارش اقتصاد ۲۴، تعدد کافه‌های نسل چهارم، افزایش مکان‌هایی تحت نام‌هایی مانند کافه بیکری، سوق یافتن سلیقه یا تمایل افراد برای خرید غذا‌هایی که شاید بهتر بتوان گفت بیشتر لقمه هستند تا وعده غذایی کامل، از جمله مهم‌ترین این تغییرات در صنعت مواد غذایی در سطح جامعه به شمار می‌روند. این نوع مصرف وعده غذایی، در غرب به‌ویژه آمریکا از دهه‌های گذشته رواج داشته و هنوز هم دارد.

شاید تسریع سرعت زندگی در برخی از کشور‌های اروپایی آن‌ها را به مصرف غذاهای لقمه ای به عنوان وعده غذایی سوق داده باشد، اما دلیل افزایش تمایل مردم در ایران در اقشار مختلف برای خرید ساندویچ‌های کوچک و خرید مواد غذایی از برند‌های معروفی که طی چند سال اخیر سر برآورده‌اند، چیست؟

تغییر فرهنگ خریدن غذای آماده

کافیست سر ظهر، سری به غذافروشی‌های شهر‌های بزرگ ایران به‌ویژه پایتخت بزنید؛ وضعیت رستوران‌ها و غذاخوری‌های معمولی چه در رده‌ غذا‌های سنتی و چه فست‌فود از یک سو و افزایش مخاطبان برخی واحد‌های صنفی غذایی که با شیوه‌های جدیدی، غذا عرضه می‌کنند از سویی دیگر قابل توجه است. شکل‌گیری پدیده «لقمه‌خوری» در سطوح مختلف اقشار جامعه، امری قابل توجه بوده و از گسترش روز به روز آن نمی‌توان غافل شد.

با افزایش هزینه‌های مواد غذایی در ایران و گران‌تر بودن هزینه یک وعده غذایی از دستمزد روزانه کارگری، نگاه‌ها به سمت واحد‌های صنفی که غذا با حجم کمتر و قیمت پایین‌تر ارائه می‌کردند، جلب شد. به نظر می‌رسد جرقه این تغییر و پذیرش آن، تشدید مشکلات اقتصادی باشد، اما ادامه یافتن و در قید و بند برند قرار گرفتن این واحدها، شاید کمی پیچیده‌تر باشد.


بیشتر بخوانید: تورم، صاحب‌خانه سفره‌ های ایرانی/ در بازارهای گوشت، مرغ و برنج چه می‌گذرد؟


این روز‌ها اگر حداقل چند ساعت در خیابان‌های شلوغ پایتخت قدم بزنید، به خرید وعده‌ غذایی اطرافیان و یا همکاران خود نگاهی بیاندازید و یا صف‌های طولانی برخی برند‌های غذایی و کافه‌ای را دنبال کنید، می‌بینید کسب و کار بعضی برند‌ها که سبک و سیاق شدید غربی دارند، این روز‌ها سکه است.

در برخی مواقع حتی لازم نیست به کوچه و خیابان بروید، این روز‌ها به طرز چشمگیری در فضای مجازی، درباره برند‌های محصولات غذایی که محصولات با حجم پایین تولید می‌کنند، صحبت می‌شود و همه از خوبی‌ها و به اصطلاح کار راه‌انداز بودن آن‌ها صحبت می‌کنند؛ بی‌آنکه برای تبلیغات خود، درآمدی از برند‌ها داشته باشند. این رفتار نشان‌دهنده پذیرش نوع مصرف وعده غذایی در میان مردم شاغل ایرانیست.

لقمه‌ها ارزان‌ترند

خبرنگاراقتصاد ۲۴، برای بررسی وضعیت این کافه‌ها و واحد‌های صنفی غذایی، به چند نمونه از آن‌ها سر زد و از مشتریان درباره این نوع «لقمه‌خوری» پرسید. یکی از افرادی که به نظر می‌رسید دانشجو باشد، درباره دلیل خود برای خرید از برند غذایی که بیشتر ساندویچ‌های آماده در حجم کم دارند، گفت: «فست‌فود ضرر داره و هر روز نمی‌شه سوسیس و کالباس خورد. همچنین یه ساندویچ کامل، هزینه بالایی داره. اغلب مواقع نیازی به اون میزان غذا ندارم و از نظر هزینه هم نمیتونم بپردازم. اما اگه یه ساندویچ مرغ فلان برند رو بخرم، هم سالم‌تره، هم ارزون‌تر. حتی میشه توی مسیر هم خورد و نیازی به نشستن جایی ندارم».

تمایل به خرید ساندویچ‌های کوچک و یا غذا‌هایی تحت عنوان کلاب، تنها منحصر به برند‌های حضوری که شبیه کافه هستند، محصور نیست. نفر بعدی، به نظر می‌رسید کارمندی باشد که برای تهیه ناهار خود، در سوپر مارکت مشغول بررسی برند‌های مختلف برای انتخاب بود. از او بابت دلیل این بررسی‌های موشکافانه‌ش پرسیدیم، گفت: «برند‌های مختلفی، ساندویچ سرد و آماده تولید می‌کنند، اما کیفیت همه آن‌ها یکی نیست و بعد از امتحان کردن، متوجه می‌شوی کدام برند چه محصولی را بهتر تولید کرده. خرید آن‌ها به صرفه است، کامل سیرکننده نیست، اما برای مواقعی که عجله داری، خوشمزه هستند.»

تمایل بالا به مصرف گوشت سفید در میان ایرانیان

علاوه بر خریداران، خبرنگار اقتصاد ۲۴  از فروشندگان نیز درباره اقلام پرفروش آن‌ها پرسید. یکی از متصدیان فروش برند معروف ساندویچ‌های آماده در این باره گفت: «برند ما ابتدا فقط قهوه و کیک می‌فروخت و کم‌کم وارد ساندویچ و غذا هم شدیم. الان مشتریانمان، ما رو به غذا‌ها و ساندویچ‌های برندمون می‌شناسند تا قهوه. تست‌های کلاب، ساندویچ‌های مختلف در ابعاد متفاوت، سالاد و حتی دسر هم امروز در بین خریداران ما طرفدار دارد. چون فروش بالایی داریم، معمولا غذایی برای روز بعد باقی نمی‌ماند. هم ساندویچ نان و پنیر و گردو داریم و هم تخم‌مرغ که بیشتر برای صبحانه فروخته می‌شوند. فیله مرغ‌های مزه‌دار شده، فیله بوقلمون و ژامبون پرفروش‌ترین‌های ما هستند.»

یکی از فروشندگان سوپرمارکت‌ها که این روز‌ها برند‌های غذا‌های کارخانه‌ای زیادی را در خود جای داده‌اند نیز درباره فروش خود گفت: «همه نوع ساندویچ تولید می‌شود؛ گوشت قرمز، سفید و حتی غیر گوشتی. پرفروش‌ترین‌های ساندویچ‌های گوشت سفید هستند. مردم آن‌ها را به دلیل سالم‌تر بودن انتخاب می‌کنند، ولی در واقعیت به دلیل مقرون به صرفه‌تر بودن است، چون ساندویچ‌های مرغ، به میزان بالایی سس و مواد نگهدارنده دارند تا حتی اگر چند روز هم از تولیدشان گذشت، خراب نشوند. کم فروش‌ترین هم ساندویچ‌های غیر گوشتی مثل کوکو سبزی است.»

رواج پدیده «لقمه خوری» در خیابان‌های تهران

پول برند از غذا گران‌تر است

به گزارش اقتصاد ۲۴، نگاه دیگر غیر از بررسی میزان فروش و رغبت خریداران به این محصولات، بحث سبک سنگین کردن دلایل عنوان شده برای خرید این لقمه‌های غذاییست. نخستین دلیل عنوان شده، قیمت آن‌هاست؛ حدود یک الی دو سال گذشته، ساندویچ‌های کارخانه‌ای آماده توانستند به دلیل پایین‌تر بودن قیمت‌ها بین مردم جا باز کنند. دو سال قبل ساندویچ آماده مرغ کمی بزرگتر از یک کف دست، حدود سی هزار تومان بود. در همان زمان اگر می‌خواستید یک ساندویچ کامل کالباس تهیه کنید، حدود دو برابر باید هزینه می‌کردید. در چنین شرایطی خرید این ساندویچ مقرون به صرفه بود.

اما همان ساندویچ، در حال حاضر چهار برابر شده درحالی که نرخ ساندویچ کامل کالباس، دو برابر! یعنی همان ساندویچ کارخانه‌ای که احتمالا چند روز از تولید آن گذشته، در برخی مواقع گران‌تر از سایر ساندویچ‌هاست.

برخی مشتریان این برندها، دلیل افزایش قیمت چشمگیر محصولات را تبلیغات گران قیمت و میلیاردی شهری آن‌ها می‌دانند. از سویی دیگر برند‌های کافه و غذایی که با شکل و شمایل خاص و بسته‌بندی‌های زیبا و در عین حال ساده در نباشند تا مشتریان قشر جوان و نوجوان خود را حفظ کنند نیز شرایط مشابهی دارند.

اگر بخواهید یک ساندویچ کلاب مرغ (نان تست نصف شده به همراه تکه‌های مرغ) از این برند‌ها تهیه کنید، باید حدود ۹۰ هزار تومان بپردازید. در حالی که با این رقم و یا کمی بیشتر هم حتی نمی‌توان یک پرس قورمه‌سبزی تهیه کرد، اما باز هم برای چنین حجم غذایی، پرداخت ۹۰ هزار تومان زیاد است.

با مقایسه این اعداد و ارقام در می‌یابیم بخشی از دغدغه مشتریان برای خرید ساندویچ‌های کوچک صحیح است. سهل‌الوصول بودن تهیه و مصرف آن‌ها و همچنین قیمتی پایین‌تر در شرایطی که تورم دست از سر مواد غذایی برنمی‌دارد، از جمله دلایل غیرقابل انکار پذیرش این ساندویچ‌ها و یا لقمه‌ها در میان مردم است.

اما برندینگ و موفقیت‌های گسترده برخی واحد‌های صنفی برای فروش محصولات و تولیدات خود آن هم در شرایطی که مزیت رقابتی هم حتی ندارند، مسئله‌ای قابل تامل است. به نظر می‌رسد فرهنگ غذاخوردن کارمندی آمریکایی هم بعضی مواقع در برابر قدرت برندسازی، کمرنگ می‌شود.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۷
منیژه
3
10
شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
لقمه خوری وساندویچ خوری مختص هیچ جای دنیا نیست از خودتان حرف درنیاورید درهمه جای جهان هم غذای رستورانی هست وهم غذای خیابانی که هرکس به فراخور جیب وحالش از هر کدام بهره مند می شود نه مربوط به امریکاست نه عربستان چقدر مغزتان کجه؟؟
89
0
9
شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
حالا دیگه گیر دادن به غذا خوردن مردم... به شما چه مردم دوست دارند لقمه بخورند یا سینی ماهیچه. خواهشا اینقدر مغرضانه مطلب ننویسید... تو همه ی کشورها خوردن غذای فوری و کم حجم بخاطر ذیق وقت و کمبود نقدی نه گی مرسوم بوده و هست چرا فقط ربطش دادین به امریکا... ثانیا اگر از این جهت بحث را شروع کردین که ایران کشوری سنت پسند هست که متاسفانه باید گفت یکی از دلایلی که باعث بیرنگ شدن سنتهای خوب ایرانی شده فقرو نداریه... مردم دیگه نه پول دارند سفره ی سنتی با قورمه سبزی داشته باشن یا کباب کوبیده رستوران بخورند... نه وقتشو دارند.....
مردم چندرغاز با مشقت درمیارن و اینقدر سوراخ باز و بدهکاری دارن که دیگه مرغ و چلو یادشون رفته چه رنگیه... در نهایت به همون لقمه های کوچیک و کم هذینه اغذیه فروشیها بسنده میکنند و دنبال بدبختیاشون میدوند... متاسفم که حتی نمیتونین بحثی را که شروع کردین حق مطالبشو ادا کنین... و بجاش چرند و پرند مینویسین و اسمان ریسمان میبافین....
ناشناس
1
10
يکشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۳
غذا خوردن به فرهنگ چه ربطی داره مردم ندادن که برن رستودان برا همین ساندویچ میگیرن کورین لابد
رسول
0
3
دوشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۳
چرت وپرت گویی و اسمان ریسمان کردن هم راشما از آمریکا ییها یاد گرفتید..... چطور به خودتان اجازه می دهید نادانی خودتان را به رخ و بخورد مخاطب بدهید.... برای طرح و بررسی مسائل دنبال ادمهای حسابی بگردید......
احیا
0
0
چهارشنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۳
نظر خاصی در مورد متن بالا ندارم ولی این رو به عنوان یه مادر که فرزندان شاغل دارم بیان میکنم ،علاقه به لقمه خوری متأسفانه با تنبلی نسل جدید رابطه مستقیم داره بچه‌ها علاقه ای به زودتر بیدار شدن و صبحانه اماده کردن و خوردن ندارند ،حالا ساندویچی ساده برای خودشون یا همسر و فرزندان اماده کنند که دیگر بماند،شبها دیر میخوابند و صبح فقط وقت میکنند که لباسی بپوشند و به ظاهر خود برسند،پس سبک زندگی و فرهنگ غنی ما که سحرخیز باش کامروا شوی متأسفانه تغییر کرده
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ جمله سنگین مریم امیرجلالی به سیما تیرانداز

عکس/ استایل رسمی محمدرضا پهلوی و ثریا ۷۴ سال پیش در یک مراسم

عکس/ حمله تند مهرداد محمدی به مدیران استقلال

عکس یادگاری عراقچی و وزرای خارجه شرکت‌کننده در اجلاس شانگهای

عکس/ چهره متفاوت رهبری ۶۲ سال پیش در سفر به استان گیلان به همراه یک دوست لبنانی

عکس/ استقلالی ها در ترکیه وزنه زدند

فیلم/ پلنگ ایرانی در حال خوردن شکار خود در پارک ملی خبر

احتمال بازگشت یک بازیکن به لیست استقلال

بورس انرژی چیست و چه ساختاری دارد؟

ادارات خوزستان فردا به دلیل گرما تعطیل شدند

فلسطینی‌های گرسنه و ناامید در غزه

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

بانک ها چطور وام می‌دهند؟/ نرخ سود چگونه تعیین می‌شود؟

مقصد جدید جویندگان طلا در ایران کجاست؟

اینفوگرافی/ داده‌ها و آمارهایی از یهودیان ایران

ارزانترین و گرانترین یخچال در بازار لوازم خانگی ایران + قیمت

فیلم/ فواید شگفت‌انگیز طبیعت‌گردی بر سلامت جسم و روان

میوه‌ای با خواص شگفت‌انگیز برای کاهش وزن

نقش برخی مواد غذایی در ایجاد بوی بد بدن

چقدر طول می‌کشد کالری یک همبرگر بسوزد

کدام بخش‌های اقتصادی در زمان جنگ رشد می‌کنند؟

نقش شگفت‌انگیز مرکبات در کاهش افسردگی

۳۱ هزار میلیارد تومان مبادله اوراق بهادار و کالا در ۴ بورس ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ شکل و شمایل مهستی، فردین و گلی زنگنه ۵۴ سال پیش در اوج جوانی

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

سرمایه‌گذاری افغان‌ها در ایران؛ از ادعا تا واقعیت

جدیدترین نرخ بلیت اربعیت اعلام شد

پیش‌بینی مهم یک کارشناس از قیمت مسکن تا پایان سال

کارگران قربانیان اصلی جنگ ۱۲ روزه

عکس/ تهدید فرانسه به فعال کردن مکانیسم ماشه تا پایان ماه اوت

عکس/ هشدار گرمازدگی برای هفته آینده در سراسر کشور

عکس/ نمایی خاص و رویایی شهر تبریز از تفرجگاه عینالی

عکس/ چشم انداز جالب و دیده نشده از دروازه شمیران ۱۳۵ سال پیش با ستون های غول پیکر

دورکاری فعالیت ادارات خوزستان در این تاریخ

اینفوگرافی/ شاخص فلاکت استان‌ها در سال ۱۴۰۴

گزارش بورس امروز سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴

عکس/ حال و هوای مردم در دروازه دولت تهران ۱۰۰ سال پیش و اوایل دوره پهلوی

Kh-۵۵۵؛ موشک کروز فوق پیشرفته روسیه

عکس/ معماری بی نظیر و دیده نشده از گراند هتل قزوین ۱۰۴ سال پیش و اوایل دوره پهلوی

واکنش سخنگوی دولت به پیشنهاد ترور پزشکیان

عکسی کمیاب از جوانی کمال الملک ۱۵۰ سال پیش در حضور سلطان صاحبقران

ثبت ارزش ۲۵ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی

فیلم/ پس از جنجال آغل، سر و کله وحید جلیلی دوباره پیدا شد!

عکس/ ژست دیده نشده حبیب الله سیاری ۳۴ سال پیش در کنار مادرش وقتی سرتیپ دوم بود

فیلم/ مرجان سلحشوری تکواندوکار کشورمان با این شیوه خبر ازدواجش را داد

این ۶ عامل باعث رکوردشکنی قیمت بیت‌کوین شد

عکس/ ژست‌های خاص و دیدنی پانته‌آ پناهی‌ها در پشت‌صحنه تاسیان

دروازه‌بان پرتغالی جواب استقلال را داد

عکس/ واکنش زهرا مددی به شایعه افغانی بودنش